Skip to main content

För att skapa en personlig budget måste du veta hur mycket pengar du tjänar och vart det går. Genom att subtrahera dina utgifter från dina inkomster kommer du att ta reda på vart dina pengar tar vägen – mot återbetalning av skulder, personliga utgifter eller sparande. Din budget bör ha fyra huvudkategorier: personliga utgifter, återbetalning av skulder och nödsparande. Med den här strukturen vet du hur mycket du bekvämt kan spendera varje månad. Då kommer du att kunna planera för framtiden och undvika överutgifter.

Skapa en personlig budget

Det första steget för att skapa en personlig budget är att beräkna din månadsinkomst. Denna inkomst bör komma från en mängd olika källor, inklusive din lönecheck eller lön, utdelningar, räntor, hyresintäkter och andra investeringar. Du bör också inkludera skatter och socialförsäkringsavdrag. Du kommer sannolikt att behöva betala dessa, men andra inkomstkällor kanske inte. Målet är att avgöra hur mycket pengar du realistiskt kan spendera varje månad. Sedan kan du börja utvärdera dina mål och göra justeringar därefter.

Genom att skapa en budget blir det lättare att se var du kan skära ner på dina utgifter. Det är ett bevisat faktum att om du skriver ner dina mål har du 80 procents chans att nå dem. Nästa steg är att se över din nuvarande situation och skriva ner vad du skulle vilja spara varje månad. Oavsett om det är att göra en kopp kaffe eller planera för pensioneringen, kommer att skriva ner dina mål hjälpa dig att hålla koll på din privatekonomi.

Spåra dina utgifter

Att hålla reda på dina utgifter kan hjälpa dig att identifiera områden där du kan skära ner på utgifterna och spara pengar. Om dina utgifter ökar, öka inte din budget utan att leta efter alternativ. Leta istället efter sätt att spara pengar, som att handla efter bättre erbjudanden. Om du spenderar för lågt eller för mycket, kanske du vill anpassa din budget därefter. När du har en klar förståelse för din budget kan du göra nödvändiga ändringar.

Processen att spåra dina utgifter kan vara enkel och rolig. Du kan använda en anteckningsbok, ett kalkylblad, en telefonapp eller ett program för att hålla reda på dina pengar. Du kan göra detta medan du spenderar det, eller så kan du spåra det under längre perioder. Du kan också logga dina transaktioner via internetbank eller pappersutdrag. Ju mer detaljerad du gör loggen, desto mer kan du se vart dina pengar går och vad du kan dra ner på.

Skapa en budget för nödsituationer

Att skapa en personlig budget för nödsituationer kan verka som en skrämmande uppgift, men det behöver inte vara det. Du kan tuffa ut svåra tider, spara mer pengar och nå dina ekonomiska mål snabbare. Den här artikeln är endast i informationssyfte. För mer information, kontakta Advance America. Vi har hjälpt miljontals människor att hantera sin ekonomi sedan 1997. Kontakta oss idag för en kostnadsfri, utan förpliktelse konsultation. Vi kan hjälpa dig med din akuta ekonomiska situation.

Att öka dina akuta besparingar kan vara så enkelt som att skära ner på dina utgifter. Genom att dra ner på din underhållning och äta ute, kommer du att spara mer pengar varje månad. Även att sälja saker runt huset kan resultera i betydande kontanter. Ett annat sätt att lägga till din akutfond är att automatisera ditt sparande. På så sätt behöver du inte oroa dig för när pengarna kommer in. Du kan till och med spara ihop extra pengar till presenter.

Planera för framtiden

De flesta människor i alla skeden av livet behöver planera för sin framtid. Att spara pengar är det viktigaste långsiktiga ekonomiska målet för de flesta. Du bör spara 10% till 15% av varje lönecheck på ett skattefördelaktigt pensionskonto, till exempel en traditionell eller Roth IRA. Att spara pengar till pensionen är det bästa sättet att garantera att du inte kommer att behöva det i framtiden, men små steg kan hjälpa dig att komma på rätt spår.