Skip to main content

Det finns många alternativ när det gäller att äta hälsosam mat. Nötkött, ägg och fisk är alla bra proteinkällor. Fullkorn är fantastiska källor till fiber, och nötkött är en billig proteinkälla. Det finns dock några viktiga saker du behöver veta när du äter kött. Läs vidare för några tips. Och kom ihåg, lite räcker långt! Så, vad är några av de bästa matarna att äta? Läs vidare för att lära dig hur du gör hälsosamma matval.

Fisk är det nyttigaste köttet

Även om rött kött anses vara det nyttigaste köttet, är det inte det billigaste. Den har höga nivåer av fett, och de flesta kycklingfarmer använder hormoner och kemikalier för att få sina kycklingar att växa snabbare. Fisk, å andra sidan, är väldigt billig och lättsmält. För att inte tala om att den är full av vitaminer och mineraler. Faktum är att det är mer näringsrikt än något annat kött. Det är dock inte alla som älskar fisk, och prisskillnaden mellan fisk och nötkött är stor.

Ägg är en bra proteinkälla

Förutom att vara en bra proteinkälla är ägg också en utsökt, näringsrik mat. Äggvita och äggula innehåller mycket protein och innehåller alla nio essentiella aminosyror. 2015-2020 kostråden för amerikaner rekommenderar att vi konsumerar mellan 46 och 56 gram protein per dag. Protein bör stå för 10 till 35 % av våra dagliga kalorier. Bland de många fördelarna med äggvita och äggula innehåller de zink, vitamin D och B12, som är nödvändiga för friska ben och immunitet.

Fullkorn är en bra källa till fiber

Att få i sig tillräckligt med fibrer i kosten är viktigt för god hälsa, men många människor är inte medvetna om fördelarna med fullkorn. Dessa hälsosamma livsmedel innehåller både lösliga och olösliga fibrer. Ju naturligare maten är, desto mer fibrer har den. Raffinerade livsmedel som vitt bröd, kakor och kex innehåller inga fibrer. Dessutom har kött och mejeriprodukter praktiskt taget inga fibrer. Dessutom har raffinerad mat tagits bort från det mesta eller alla fibrer.

Nötkött är en kostnadseffektiv proteinkälla

Om du har en stram budget är en kostnadseffektiv proteinkälla nötkött. En färsk rapport från World Resources Institute säger att nötköttsproduktion genererar 36 % mer utsläpp av växthusgaser än andra animaliska produkter, inklusive kyckling och fisk. Faktum är att konsumtion av nötkött är direkt ansvarig för en fjärdedel av alla amerikanska livsmedelsrelaterade växthusgasutsläpp. Vidare kräver produktion av rött kött en stor tomt och släpper ut höga halter av växthusgaser.

Sojaprotein sänker LDL (det onda) kolesterolet

Sojaprotein kan hjälpa till att sänka LDL-kolesterolet, den dåliga sorten. Även om FDA nyligen beslutade sig för att inte kalla soja för ett hälsosamt livsmedel, har påståendet gjorts i mer än 10 länder. Dessa länder inkluderar Japan, Sydkorea, Turkiet, Malaysia, Indien, Chile, Ecuador och Brasilien. Påståendet gjordes efter att ha analyserat resultaten av många studier. Forskare fann att soja minskar LDL-kolesterolet med så mycket som 4%.

Frukt och grönsaker är en bra källa till näringsämnen

Medan botaniker klassificerar frukt och grönsaker efter deras frön, klassificerar individer dem efter deras smak. Skillnaden mellan frukt och grönsaker är till stor del kosmetisk, men att äta en mängd olika frukter och grönsaker ger din kropp ett brett utbud av nyttiga växtkemikalier. Att konsumera en mängd olika frukter och grönsaker främjar benhälsa, korrekt matsmältning och ett fungerande immunsystem. Tyvärr äter de flesta amerikaner inte tillräckligt med frukt och grönsaker för att skörda frukterna. Tack och lov finns det flera sätt att förbättra ditt intag av denna typ av mat.

Vegetariska chips är inte en hälsosam mat

Du kanske undrar om grönsakschips verkligen är en hälsosam mat. Svaret beror på din personliga preferens. Vissa människor kanske föredrar den jordigare smaken och nyheten hos grönsakschips, medan andra kanske håller sig till vanliga potatischips. Oavsett så kan du njuta av båda sorters chips som mellanmål. Läs vidare för att upptäcka mer. Sanningen är att det inte finns någon näringsmässig skillnad mellan vegetabiliska chips och vanliga potatischips. Så nästa gång du vill ha ett chip, satsa på grönsakerna!

Sojaprotein

Sojaprotein utvinns från sojabönor, en grönsak som är mycket proteinrik. Detta protein separeras från sojamjöl, som har skalats och avfettats. Olika högprotein kommersiella produkter skapas av sojamjöl. Sojamjöl, sojakoncentrat och sojaisolat är några av de produkter som innehåller sojaprotein. Sojamjöl har den högsta proteinhalten av alla dessa produkter.